You cannot register anymore for this webinar

Talare


Elisabeth Hoffmann arbeider primært med selskapsrett og transaksjoner. Hun bistår klienter i forbindelse med kjøp og salg av virksomheter og andre aksjonær- og selskapsforhold. I anledning vårt arrangement om åpenhetsloven tar Elisabeth på seg rollen som panelmoderator.


Jørgen Burdal og Kjersti Borgen arbeider primært innen fagområdet arbeidsliv og har bred erfaring med problemstillinger innen fagfeltet. De bistår blant annet Bulls klienter med ulike spørsmål knyttet til arbeidstakeres vilkår og rettigheter. I den forbindelse rådgir de også virksomheter innen rapportering etter åpenhetsloven. Jørgen og Kjersti holder jevnlig kurs og foredrag om arbeidsrettslige temaer og problemstillinger.

Irene Brenden har vært prosjektleder i Jernia siden november 2017. Hun foretrekker selv tittelen «potet», da hun er involvert og engasjert i det meste; og hun har blant annet ledet tverrfaglige prosjekter både innenfor HR, IT, marked og kommersiell avdeling i Jernia. Hun innehar rollen som bærekraftsansvarlig i Jernia, med ansvar for blant annet kjedens Miljøfyrtårn-sertifisering og ledelse av initiativer knyttet til etterlevelse av Åpenhetsloven og utvikling av klimaregnskapet i bedriften. Irene har en mastergrad i regnskap, revisjon og juss fra Handelshøyskolen BI. Hun har før Jernia jobbet som CFO og økonom i industrien og i finansbransjen i over 15 år.

Nadia Ullah er juridisk rådgiver ved Forbrukertilsynet, hvor hun jobber i seksjon åpenhetsloven og i arbeidsgruppen for klima- og miljøtiltak. Hun har tidligere erfaring fra bl.a. Norges ambassade i Paris og Frankrikes ambassade i Oslo, Advokatsamarbeidet Sjødin, Meling & Co og FN-systemet. Menneskerettigheter har vært en rød tråd gjennom hennes utdanning og yrkesliv, og bærekraft – både sosial og grønn – engasjerer henne sterkt.

Janne Britt Saltkjel i Evolutio er siviløkonom fra NHH med over 20 års erfaring fra risikostyring, internrevisjon, compliance og bærekraft. Som konsulent i «de fire store» har Janne bistått en rekke foretak med implementering av risikostyring og regulatoriske krav, med hovedvekt på ESG-krav. Hun har som leder også bygget compliance-, risiko- og bærekraftsfunksjoner i to børsnoterte foretak. Det siste året har Janne særlig hjulpet virksomheter og holdt flere kurs og presentasjoner om implementering av åpenhetsloven.­­

Katrine Haga jobber som bærekraftskonsulent hos CEMAsys og bistår en variert kundeportefølje med blant annet åpenhetsloven, klimaregnskap, CSRD og rapportskriving. Katrine har en mastergrad i internasjonale miljøstudier fra NMBU og har tidligere erfaringer fra avfallsbransjen hvor hun jobbet med kommunikasjon og bærekraft

Elisa Dahl Walderhaug er Managing Director for Cemasys.com Norway, og har mer enn ti års erfaring som klima- og bærekraftskonsulent for en rekke internasjonale og nordiske private og offentlige virksomheter. Hun har en mastergrad i organisasjonsledelse og utvikling fra Hawaii Pacific University i USA og i klimatilpasning fra University of the Sunshine Coast Australia. Elisa er brennende engasjert i klima og bærekraft, og ser frem til at Åpenhetsloven blir den nye norske normen hva gjelder menneskerettigheter.

Nora Børresen er Manager hos CEMAsys. Med solid erfaring innen ESG-feltet og systemer, bærer hun ansvaret for CEMAsys' Supply Chain Control-modul, som er selve hjertet i å administrere og optimalisere bedrifters forsyningskjeder. Med en mastergrad i finans og strategisk ledelse med fokus på bærekraft fra Copenhagen Business School, kombinerer Nora praktisk erfaring med akademisk ekspertise.
Info om seminar:

Frokostseminar om åpenhetsloven - lett servering og inspirerende foredrag.

Fysisk Sted: Bull advokatfirma

Adresse: Universitetsgata 9, 0164 Oslo

Språk: Norsk
​​​​​​​
Varighet: 2 timer

Kontakt: nora@cemasys.com

For å delta online, vennligst bruk lenken nedenfor:

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_ZTk4MzI3YTEtZDg5ZC00NzE5LWFiYjgtZDZkODlhZjJiOGNk%40thread.v2/0?context={%22Tid%22%3a%22d021c3ec-7876-4c05-a4e2-d8901d692a69%22%2c%22Oid%22%3a%22a79354b7-6c52-486a-b822-f33f62c1e818%22}
​​​​​​​


Om åpenhetsloven

​​​​​​​Åpenhetsloven sikter mot å styrke bedrifters ansvar for menneskerettigheter og rettferdige arbeidsforhold i deres produksjons- og leveransekjeder. Lovgivningen, som trådte i kraft 1. juli 2022, krever at større selskaper og offentlig viktige foretak utfører nøye vurderinger for å oppdage, forebygge og dempe risikoer knyttet til menneskerettigheter og arbeidsforhold, både internt og hos leverandørene.

Kjerneelementer i Åpenhetsloven omfatter:

  • Due diligence-krav: Bedrifter må utføre jevnlige vurderinger for å identifisere og håndtere risikoer.

  • Årlig rapportering: Selskaper er pålagt å rapportere årlig om deres vurderinger, inkludert de største risikoene og tiltakene for å adressere disse.

  • Innsynsrett: Publikum og interessenter kan be om informasjon fra selskaper angående hvordan de håndterer risiko.
    ​​​​​​​
  • Sanksjoner: Uoppfylte krav kan føre til straff, inkludert bøter.

Målet med loven er å øke åpenheten i næringslivet og fremme etisk og bærekraftig praksis i leveransekjeder, noe som er en del av Norges og internasjonale initiativer for menneskerettigheter og bærekraftig utvikling.

Share this webinar